Sladko zelje si lahko privoščimo skozi celo leto, kajti zeljne glave so v trgovoni vedno na razpolago. Če ste ga kaj pridelali doma, toliko bolje. Zelje je zelo zdrava zelenjava, ki jo lahko jemo surovo, kuhano, praženo, kisano ali posladkano. Je odlično za dobro prebavo in dobro počutje.
- glavo zelja – srednje veliko (cca 1kg)
- voda – po potrebi
- čebula – srednje velika
- juha ali voda – za zalivanje (lahko kar iz goveje kocke)
- olje – cca 4 žlice (ali mast)
- moko – cca 3 žlice
- zelen peteršilj – mali šopek
- paradižnikovo mezgo – 1 žlica
- sol, poper
- kumina (če koga „pika“, jo naj izpusti, ali pa jed začini z kumino v prahu)
Zelje najprej očistimo in narežemo na malo širše rezance, dolge cca 2cm. Damo ga v lonec, solimo in zalijemo s toliko vode, da je zelje prekrito. Kuhamo do mehkega.
Med tem na segreto olje damo na tanko narezano čebulo, premešamo, dodamo moko, in čisto na malem ognju vse skupaj, ob stalnem mešanju, pražimo. Ko čebula prične rumeniti, dodamo še paradižnikovo mezgo, sesekljan peteršilj in kumino. Dobro premešamo in zalijemo s toliko juhe, da je prežganje tekoče. Razmešano prežganje vlijemo k zelju, po potrebi dosolimo, popopramo in dobro prevremo. Jed naj bo srednje gosta.
Tako pripravljeno sladko zelje bo odlična priloga k pire krompirju. Če pa imate še kaj kuhane govedine, bo pa to že prava pojedina. Pa DOBER TEK!
P.s:
Glavo zelja lahko daste kuhati tudi v vodo, kateri ste dodali govejo jušno kocko. V takem primeru bodite previdni z dosoljavanjem.
Zadnji komentarji