Kakor izgleda, bo letos veliko paradižnika ostalo zelenega. Nič zato, izkoristimo priliko in si za ozimnico pripravimo vloženi zeleni paradižnik.
- zeleni paradižnik – za cca 12 kozarcev
- kis za vlaganje – 1 l
- vodo – 3 litre
- sol – 10 malih žličk
- sladkor – 20 malih žličk
- korenček – narezan na kolobarje – po okusu
- šalotko – za vsak kozarec 2 – 3
- celi poper – nekaj zrnov na kozarec
- koper – vejica na kozarec
Mešanico kisa, vode, sladkorja in soli dam zavreti. Medtem paradižnik dobro operem in ga naložim v čiste kozarce. Med paradižnike dajem nekaj kolobarjev korenčka, nekaj zrn popra, dve do tri šalotke in vejico kopra. Vse to zalijem z prevreto in še vročo kisovo mešanico. Kozarce dobro zaprem in pokrijem z deko. Pustim, da se čisto ohladijo in jih nato shranim v klet. Vloženi zeleni paradižnik uporabljamo kot prilogo k raznim narezkom, podobno kot vložene kumarice.
Nasvet: Pazite, da boste kozarce res dobro oprali, kajti to je lahko velikokrat vzrok, da se vam vložene stvari pokvarilo. Pa veliko užitkov pri pripravi ozimnice.
edinccek pravi
oj, mene pa zanima, kdaj je potem tako vlozen zeleni paradiznik za pojset oz normalno uporaben, ker kolko sem prebral bi naj bil suroov strupen. No zanima me kako dolgo ga moram pustit v kisu, da je primeren za uporabo.
Hvala in lp. Damir 🙂