Kakor izgleda, bo letos veliko paradižnika ostalo zelenega. Nič zato, izkoristimo priliko in si za ozimnico pripravimo vloženi zeleni paradižnik.
- zeleni paradižnik – za cca 12 kozarcev
- kis za vlaganje – 1 l
- vodo – 3 litre
- sol – 10 malih žličk
- sladkor – 20 malih žličk
- korenček – narezan na kolobarje – po okusu
- šalotko – za vsak kozarec 2 – 3
- celi poper – nekaj zrnov na kozarec
- koper – vejica na kozarec
Mešanico kisa, vode, sladkorja in soli dam zavreti. Medtem paradižnik dobro operem in ga naložim v čiste kozarce. Med paradižnike dajem nekaj kolobarjev korenčka, nekaj zrn popra, dve do tri šalotke in vejico kopra. Vse to zalijem z prevreto in še vročo kisovo mešanico. Kozarce dobro zaprem in pokrijem z deko. Pustim, da se čisto ohladijo in jih nato shranim v klet. Vloženi zeleni paradižnik uporabljamo kot prilogo k raznim narezkom, podobno kot vložene kumarice.
Nasvet: Pazite, da boste kozarce res dobro oprali, kajti to je lahko velikokrat vzrok, da se vam vložene stvari pokvarilo. Pa veliko užitkov pri pripravi ozimnice.
Zadnji komentarji