Vložena rdeča pesa je okusna solata, ki jo je vedno lepo imeti na zalogi Za vlaganje potrebujem:
- rdeča pesa
- vinski kis – ½ l
- vodo –2 l
- sladkor – cca 7,5 dag
- sol – cca 7,5 dag
- kumino – po želji
Peso dobro operem in jo dam kuhati. Kadar vlagam doma pridelano peso, ji perje ne porežem čisto do konca – pustim ga cca 1cm, prav tako ji pred kuhanjem ne režem „repka“. To zaradi tega, da ji med kuhanjem ne odteka dragoceni sok. Kuhano pustim, da se ohladi v vodi, v kateri se je kuhala.
Ohlajeno olupim in na multipraktik zelo natanko narežem. Mešanico kisa, vode, sladkorja in soli dam kuhati. Ko mešanica zavre, ji dodam še narezano peso. Dobro premešam in ko vse skupaj ponovno zavre, takoj naložim v dobro oprane in tople kozarce. Pazim, da je pesa pokrita z tekočino.
Kozarce takoj dobro zaprem (to pri nas sicer dela močna moževa roka) in jih obrnem tako, da stojijo na pokrovih. Tako si zagotovim, da so kozarci res dobro zaprti.
Takoj jih pokrijem z deko, da se počasi ohladijo. Hladne kozarce dam v hladno in temno klet.
Vložena rdeča pesa je nepogrešljiva zimska solata, seveda jo pa tudi poleti z veseljem „pohrustamo“.
Nasvet: Ta nasvet ni kuharski, a vedno pride prav. Kadar ima kdo v naši družini vročino, mu dam za piti sok rdeče pese, ki ga pripravim sproti. Surovo peso naribam in čimbolj ožmem, da dobim zdravilen sok. To je pri nas velikokrat pomagalo pri zbijanju vročine.
Mojlajf.si pravi
Odličen recept !
Kuharca pravi
Spoštovani!
Veseli me, da vam je všeč recept za vloženo rdečo peso. Upam, da najdete na tej strani še kaj uporabnega. Hvala za pohvalo in en prav lep dan še naprej! 🙂