Pečena jabolka z orehi in medom so odlična sladica, ki jo pogosto pripravljamo tudi za “martinovo”.
-
jabolka – 6 kom (enakomerno debela, malo kisla)
-
orehi – 6 žlic (4 žlice mletih in 2 sesekljanih)
-
marmelada – 3 žlice
-
med – 2 žlice
-
mleti cimet – 1 mala žlička
-
maslo – cca 3 žlice
Jabolka dobro operem in previdno z nožem odstranim peščičje (jabolka ne smemo preluknjali, da ne bo nadev iztekel). Naredim (če se le da) malo večjo odprtino.
V skledo dam marmelado, med, orehe in cimet. Dobro premešam in z tem nadevom napolnim jabolka. Na vrhu vsake jabolke dam košček masla.
Pečico segrejem na cca 180 st.C. Pekač namažem z maslom (ali pa na pekač položim peki papir) in v njega naložim nadevana jabolka.
Jabolka pečem cca 20 minut. Tako nadevana jabolka so odlična topla in prav tako hladna. Običajno se taka jabolka postrežejo na “Martinovo”, zraven mlincev, rdečega zelja in gosi.
Drugače pa so takšna jabolka tudi prava poslastica z stepeno sladko smetano ali pa z kepico sladoleda.
Kakorkoli jih boste uživali, vam želim dober tek!
Nasvet: Vzemite malo bolj velika in čvrsta jabolka, da se vam ne bodo preveč lomila.
Dodaj odgovor