Orehovi rogljički so priljubljeno drobno pecivo, ki ga sama velikokrat pripravljam. Recept mi je zaupala moja dobra prijateljica, za kar sem ji zelo hvaležna.
-
margarino – 50 dag
-
belo moko – 1 kg
-
slatka smetana – 2 lončka
-
mleti orehi – cca 30 dag (lahko so tudi mleti lešniki)
-
vanilij sladkor – 2 vrečkice
Na delovno površino dam presejano moko. Na moko dam margarino in jo z nožem razrežem na drobno. Nato jo z rokami, skupaj z moko, razdrobim.
Na to razdrobljeno maso dodam mlete orehe, vanilijev sladkor in polijem z smetano.
Vse sestavine na hitro pregnetem v gladko testo. Testo narežem na več delov, iz vsakega dela naredim „klobaso“, (debeljine cca 1,5 cm) in jo narežem na cca 6-7 cm dolge koščke. Vsak košček posebej oblikujem v rogljiček.
Pekač obložim z peki papirjem in nanj naložim rogljičke. Rogljički med peko malo narastejo, zato jih ne zlagam preveč skupaj.
Rogljičke pečem v pečici, segreti na 180 st.C, cca 20 minut. Ko pričnejo dobivati barvo so pečeni. Pečene še vroče povaljam v sladkorju ali v sladkorju v prahu.
Nasvet:
– Verjetno ste opazili, da masi ne dodam navadnega sladkorja, zato jih na koncu povaljam v sladkorju. Sami se odločite ali boste to storili ali ne;
– Orehovi rogljički so najbolj dobri, ko se malo “odpočijejo”. Če jih boste shranili v primerno posodo, bodo zelo dolgo počakali. Seveda, če jih prej ne boste pojedli. Sama jih delam vedno iz dveh mas. Če se boste pri izdelavi malo potrudili, jih lahko tudi komu podarite.
Dodaj odgovor