Marmorni kolač je odlično sočno pecivo, ki se vedno prileže.
-
margarino – 150 g
-
sladkor – 12 žlic
-
sladko smetano – cca 3 žlice
-
jajca – 4 kom
-
ostro moko – 12 žlic
-
pecilni prašek – ½ zavitka
-
rum – 3 žlice (+ 2 žlici za kakav)
-
mleko 1 dcl
-
kakav – 3 žlice
Beljake ločim od rumenjakov in jih stepem v trdi sneg. Penasto vmešam margarino in sladkor. Postopoma dodajam rumenjake in jih dobro vmešam. Počasi dodajam še smetano, rum, mleko in na koncu še presejano moko, kateri smo dodali pecilni prašek. Dobro premešam in na koncu počasi dodajam še sneg iz beljakov.
V skodelico vsujem kakav in ga razmešam z cca dvema žlicama ruma (ali mleka).
Od pripravljene mase odvamem cca ¼ testa ter ji dodam kakavovo mešanico. Dobro premešam.
Pekač dobro namažem in posujem z malo moke. Najprej vlijem v pekač polovico svetlega testa, ga poravnam, dolijem še kakavovo testo, ga poravnam in nazadnje vlijem še drugi del belega testa, ki ga tudi poravnam. Vzamem vilico in malo vzorčasto premešam temno z svetlim testom.
Pečico segrejem na 160 st.C in pečem cca 50 d0 60 minut. Z zobotrebcem (ali pletilko) porinem v testo, da vidim če je na sredini pečeno. Če je zobotrebec suh, potem je pecivo pečeno.
Pečen marmorni kolač vzamem iz pečice, ga malo pustim počivati v pekaču, nato ga zvrnem na rešetko, da se dobro ohladi.
Pa veliko užitkov pri pripravi peciva!
Nasvet: Obliko pekača izberite sami – lahko vzamete navaden pekač, pekač za kolač, ali pa kakršne koli oblike želite.
Dodaj odgovor