Prava poslastica za ljubitelje kostanja je kostanjeva torta.
- jajca – 8 kom
- maslo 12 dag
- sladkor – 15 dag
- kuhano kostanje – 18 dag
- kavo – 1dag
- drobtine 3 dag
Za nadev:
- sladka smetana – 1 dl
- kuhanega kostanja – cca 15 dag
- sladkor – 8 dag
- rum – 2 žlici
Za čokoladno glazuro:
- čokolado – 12 dag
- sladkor – 20 dag
- vodo – 1/8 l
- maslo – 1 dag
Torto spečem običajno en dan prej, naslednji dan jo le še prerežem in nadevam z nadevom, ter oblijem z glazuro.
Rumenjake ločim od beljakov. Maslo penasto umešam, ob stalnem mešanju dodam rumenjake, drobno mleto kavo in sladkor. Masi narahlo primešam kuhan, pretlačen kostanj in drobtine. Nazadnje prav na rahlo primešam še trdo stepen sneg iz beljakov. Dobro ohlajeno torto dvakrat prerežem in nadevam z nadevom. Nazadnje jo še oblijem z čokoladno glazuro in okrasim z stepeno smetano.
Za nadev najprej dobro stepem smetano, v katero nato na rahlo vmešam pretlačen kostanj, sladkor in rum.
Nazadnje še skuham sladkor do malega bisera (to pomeni, da, ko vanj pomočimo žlico, mora zadnja kapljica obviseti na kratki niti, ki se leskeče kot biser), dodam zmehčano čokolado (najboljše je, da jo razlomite v posodo in zmehčate nad soparo) in nazadnje vmešam še maslo. S to glazuro enakomerno oblijemo torto. Nazadnje torto še dekoriramo z sladko smetano.
Kostanjeva torta je prava poslastica!
Dodaj odgovor