Kostanjev puding je tudi ena izmed imenitnih kostanjevih jedi.
Za pripravo (4 osebe ) potrebujem:
-
kuhanega kostanja – 40 dag
-
mleko -cca 3 dl
-
mleti orehi – 15 dag (ali mleti mandlji)
-
maslo – cca 12 dag
-
jajca – 5kom
-
sladkor – cca 15 dag
-
rum – cca 4 žlice
-
vanilijev sladkor – 1 kom
-
sladka smetano – cca 3 dl
-
sladkor sladkor 5 dag
-
maščoba in moka za model
Kostanj dobro operem, ga križem prerežem in ga par minut kuham. Nato ga odcedim, malo ohladim in olupim obe kožici. Medtem zavrem mleko, skupaj z vaniljevim sladkorjem. V vrelo mleko dam kuhati olupljeni kostanj in ga kuham do mehkega. Ko je kostanj kuhan, vse skupaj dobro pretlačim (palični mešalnik). Ko se pire ohladi, mu po stopama pričnem dodajati rumenjake, sladkor, pomešan z maslom, zmlete orehe in liker. Dobro premešam in nazadnje dodam še iz beljakov narejen trdi sneg. Vse skupaj narahlo premešam. Modelčke za puding dobro namažem in potrosim z moko. Puding naložim v namazane modelčke in dam kuhati na sopar. Kostanjev puding kuham cca 1 uro. Postrežem ga z stepeno smetano.
Nasvet: Ko naberete kostanj, priporočam, da ga pustite nekaj časa, da se “spočije” (2-3), vendar ne predolgo, ker se vam bo drugače pokvaril-črvi, saj veste. Malo odležan bo bistveno bolj okusen. Jaz ga nasujem kar v plastične zabojčke in ga postavim nekam na temno.
Dodaj odgovor