Jabolčni zavitek je ena izmed sladic, ki se je nikoli ne naveličam. Zdaj, ko je jabolk v obilju, si ga le privoščimo.
-
vlečeno testo – 1 zavitek (testo največkrat kupim)
-
jabolka – cca 60 – 70 dag (lahko so malo kiselkasta)
-
drobtine – cca 30 – 35 g
-
rozine – cca 30 dag
-
sladkor – 40 – 50 g (odvisno, kako sladek zavitek želite imeti)
-
mleti cimet – 1 žlica
-
stopljeno maslo – cca 60 g
-
sladkor v prahu – po želji
-
rum – za namakanje rozin
Jabolka najprej olupim, razčetverim in odstranim pečke. Običajno jih narežem na lističe, včasih jih tudi na grobo naribam.
Rozine dobro operem in namočim v rum. V ponvi raztopim polovico masla in na njem prepražim drobtine. Prižgem pečico na 200 st.C.
Plasti testa najprej namažem z prepraženimi drobtinicami (do ¾ vsakega lista). Nato posujem testo z jabolki in odcejenimi rozinami. Vse skupaj še posladkam z sladkorjem, pomešanim z cimetom.
Testo zdaj še samo zvijem v rolico tako, da je tisti del testa, ki ni nadevan, pride na koncu zvitka. Vsak zvitek posebej položim v z maslom namazani pekač.
Ostalo maslo razpustim in z njim namažem vse zvitke v pekaču. Pekač dam v ogreto pečico in pečem cca 30 minut. Nekje na sredini pečenja, vse zavitke, z maslom še enkrat premažem. Zavitek mora biti lepo, zlato-rjavo zapečen.
Pečenega vzamem iz pečice in ga pustim, da se malo ohladi. Še toplega razrežem in ponudim. Tistemu, ki želi, mu povrhu posujem še malo sladkorja v prahu.
Nasvet:
– Testo lahko naredite tudi sami. Če pa nimate veliko časa, potem pa testo kupite.
– Jabolkom lahko dodate tudi malo skute in kisle smetane. Tako postane zavitek še bolj sočen. Če pa vam je všeč okus po orehih, lahko po jabolkih potrosite še kakšno pest mletih orehov.
Dodaj odgovor