Sušenje gob je star način shranjevanja tistih gob, ki niso več v “rosnih” dnevih. Morajo biti še dokaj čvrste, predvsem pa ne smejo biti črvive. Jaz sama sušim samo jurčke, verjetno pa kdo drug suši še nekatere druge.
Kako pripravim gobe za sušenje?
Najprej jih normalno dobro očistim, po potrebi obrišem z suho krpo. Gobe, ki jih sušim, nikoli ne perem, ker se hitro napijejo vode. Nato jih narežem na malo debelejše rezine (cca 3-4 mm). Za sušenje izberem prostor na soncu, da se hitreje posušijo. Običajno jih naložim na čisto, dobro suho krpo ali pa kar na papir – eno rezino zraven druge. Med sušenjem jih večkrat obrnem. Predno jih shranim, morajo biti čisto suhe. Shranim jih v tekstilnih vrečkah ali v taki posodi, kjer ne bodo postale vlažne, kajti vlažne bi se zelo kmalu pokvarile. Dobro posušene in pravilno shranjene gobe, bodo dobro služile pri pripravi marsikatere jedi.
Zelo pomembno je, da gobe ne sušimo predolgo, ker se bodo pričele kvariti. Najlažje se sušijo na rešetu, samo jaz ga žal nimam več. Če gobe sušite na prostem, jih morate umakniti, predno jih dobi večerna vlaga. Naslednji dan pa zopet ven na sonce…. malo dela za veliko užitka.
P.s.:Imate vprašanje zame? Pišite na facebook stran: Kaj kuhati danes?
Zadnji komentarji