Vloženi jurčki so odlična priloga k raznovrstnim narezkom. Iz njih lahko pripravimo tudi gobjo solato, ali pa jih, namesto šampinjonov damo na pico. Pri nas doma nimamo radi preveč kislih stvari, za to je tudi ta recept takšen, da gobice niso preveč kisle. Zame ravno prav.
-
jurčke – za pribljižno 10 malih kozarčkov (mlade, predvsem pa čvrste)
-
vinski kis – ½ l
-
vodo – 2 l
-
sol – 7 dag
– sladkor – 7 dag
-
celi črni poper
– lovorjeve liste
– voda za prekuhavanje jurčkov
Jurčke ostrgam z nožem in obrišem z čisto krpo. Male pustim cele, malo večje narežem na kocke. Najprej zavrem vodo. Jurčke dam v vrelo vodo in ko zavrejo, jih kuham cca 2 minuti, nato jih s penavko poberem iz vode. Pustim jih na cedilu, da se odcedijo. Medtem zavrem mešanico kisa, vode, soli in sladkorja. Odcejene jurčke zložim v dobro oprane kozarčke, dodam nekaj celih poprovih zrn in lovorjev list ter zalijem z prevretim kisom. Čisto narahlo pomešam z kuhalnico, da pride tekočina do vseh gob, da potem niso sluzaste. Kozarčke res dobro zaprem, pokrijem z deko in pustim, da se kozarčki ohladijo. Ohlajene shranim v hladno klet.
Na enak način pripravljam tudi vložene šampinjone. Tisti, ki rastejo v gozdovih, so najboljši. Moj predlog je, da jih nabirate le, če jih dobro poznate.
P.s.: Imate vprašanje zame? Pišite na facebook stran: Kaj kuhati danes?
Dodaj odgovor