Ena izmed kostanjevih jedi je tudi slan kostanjev pire:
Za pripravo potrebujem (4 osebe):
-
kostanje – cca 130 dag zdravega kostanja (ne sme biti črviv)
-
maslo – cca 7 dag
-
juha iz kocke – 1 l
-
poper, sol
-
sladko smetano – cca 5-6- žlic
Kostanje dobro operem, križno narežem in dam kuhati. Kuham jih cca 5 minut, odcedim, malo polijem z hladno vodo in olupim obe kožici. Olupljene kostanje kuham dalje v juhi iz kocke. Ko so kostanji čisto kuhani, jih dobro pretlačim (palični mešalnik), po potrebi solim in popram. Nazadnje dodam k pireju še maslo in napol stepeno sladko smetano. Dobro premešam in takoj postrežem.
Tako pripravljen slan kostanjev pire, lahko ponudimo k pečenemu mesu, najboljši je v kombinaciji z divjačino.
Nasvet: Kostanj je veliko bolj okusen, če ga pustite nekaj dni, da se „spočije“, do tri dni (ne predolgo, ker ga lahko napadejo črvi). Sama ga nadevam v plastične gajbice in ga pustim v temnem prostoru.
Dodaj odgovor