Kruhovi cmoki so „hvaležna“ priloga k marsikateri hrani. Sestavine so skoraj enake kot pri kruhovi ruladi, razlikujejo se malo po pripravi in po obliki.
-
kruh – cca 30-40 dag kruha (super je, če je vsaj en dan star)
-
čebula – 1 srednje velika
-
mleko – cca 3 dl
-
slanina – cca 7 -1dag (odvisno kako radi jo imate)
-
olje – cca 3 žlice
-
jajce – 1 kom
-
moko – 3 velike žlice
-
zeleni peteršilj – šopek
-
prepražene drobtine – po želji
Kruh in slanino narežemo na drobne kockice, čebulo sesekljamo. Najprej malo popražimo slanino, dodamo še čebulo, popražimo in dodamo še kruhove kockice. Vse skupaj malo popečemo, na koncu dodamo še sesekljan peteršilj, premešamo in takoj odstavimo z ognja. Ohladimo.
Jajce, skupaj z mlekom razžvrkljamo in malo posolimo. Ohlajeno kruhovo maso polijemo z pripravljeno mešanico. Pustimo, da se kruhove kocke dobro napojijo z tekočino. Nato dodamo še moko, in vse skupaj še enkrat dobro premešamo ter iz dobljene mase naredimo malo večje cmoke, ki jih damo kuhati v osoljeni krop.
Ko voda zavre, naj se cmoki kuhajo še cca 15 minut. Kuhane cmoke poberemo iz vode in jih zabelimo z prepraženimi drobtinami. Postrežemo ji lahko z govejim golažem, zrezkom v različnih omakah, kislim zeljem, itd… Pa DOBER TEK!
Dodaj odgovor