Ena izmed odličnih prilog k govejim zrezkom je tudi kruhova rulada. Iz enake mase kot je rolada, lahko naredite tudi kruhove cmoke.
-
kruh – cca 30-40 dag kruha (super je, če je vsaj en dan star)
-
čebula – 1 srednje velika
-
mleko – cca 3 dl
-
slanina – cca 7 -1dag (odvisno kako radi jo imate)
-
olje – cca 3 žlice
-
jajce – 1 kom
-
zeleni peteršilj – šopek
-
prepražene drobtine – po želji
Najprej narežemo kruh na drobne kocke. Jajce in mleko razžvrkljamo in posolimo. Z mešanico polijemo kruhove kocke, da se bodo enakomerno napojile. Med tem olupimo in na drobno narežemo čebulo, na drobne kocke narežemo tudi slanino. Slanino malo popražimo, ji dodamo še narezano čebulo in jo zarumenimo. Tik pred koncem praženja, dodamo še sesekljan peteršilj, premešamo in takoj odstranimo z ognja. Ohladimo. Ohlajeno zmes dodamo k kruhovim kockam in dobro premešamo. Kruh mora biti dobro namočen (če ne bo rolada „suha“). Prtiček (ali dva – odvisno v kako veliko posodo boste dali kuhati) zmočimo z vodo, ga dobro ožmemo in posujemo z drobtinami (ne popraženimi). Maso damo na prtiček in jo oblikujemo v debelo „klobaso“. Prtiček zvijemo in povežemo z kuhinjsko vrvico. Tako pripravljenega damo kuhati v vrelo vodo cca 30 minut. Kuhano rolado narežemo na cca 1 cm debele rezine, in jih po želji zabelimo še z prepraženimi drobtinami. Zraven se podajo goveji zrezki, kislo zelje, goveji golaž, …Pa DOBER TEK!
P.s.: Če bi želeli narediti kruhove cmoke, dodajte masi še malo moke, da se bodo sestavine lepo vezale.
Nekateri pa kruhove kocke tudi prej zlato popečejo in šele nato polijejo z mlekom….probati ni greh!
Če dodamo zgoraj našetim sestavinam še malo dimljenega svinjskega mesa, dobimo tirolske cmoke!
Dodaj odgovor