Tisti, ki si vsako jesen pripravljamo ozimnico, si vsako leto pripravimo tudi ajvar. Moja prijateljica Nada je prava mojstrica na tem področju. Tale recept za ajvar je eden izmed njenih odličnih pogrutavščin.
Za pripravo ajvarja potrebujem:
-
rdečo papriko – 3 kg
-
zelene paradižnike – 1 kg
-
rdeči korenček – ½ kg
-
pekoče feferone – 4 kom (lahko jih vzamete manj)
-
belo olje – ¼ kg
-
gorčico – ½ kg
-
sol – po okusu
Vso zelenjavo najprej dobro očistim, nato jo zmeljem v multipraktiku. Dam v posodo in kuham cca 1 uro. Nato dodam olje, sol, dobro premešam in kuham nadaljnih ½ ure. Ajvar odstranim iz ognja in dodam še gorčico. Še enkrat dobro premešam in takoj nadevam v dobro oprane in tople kozarce. Kozarce dobro zaprem in pokrijem z deko. Ko so kozarci čisto ohlajeni, jih shranim v hladno klet.
Dodaj odgovor