Verjetno vsi poznate rek: „rasteš, kot gobe po dežju“. Bilo je nekaj dežja, gob pa tudi. Če ste jih nabrali nekaj več, potem si lahko privoščite pražene gobe. Pripravljene na tak način so zelo okusne.
- gobe – (najboljši so jurčki, lahko pa so tudi druge gobe))
- čebula
- peteršilj
- sladka smetana
- maščoba
- sol, poper
- jajca – jajca dodam, če imam gobic premalo
Jurčke (ali druge gobe) najprej očistimo in jih narežemo na tanke rezine. Čebulo olupimo, sesekljamo in damo na razgreto maščobo. Ko oveni, ji dodamo narezane gobe in nasekljani peteršilj. Solimo, popramo in pražimo na mali temperaturi. Večkrat premešamo, da se nam ne primejo na posodo. Ko vsa voda, ki se je natekla iz gob, izhlapi, počasi pričnemo zalivati z sladko smetano. Pražimo še cca 10 minut. Postrežemo še vroče z črnim kruhom. Lahko pa na mizo postavite še malo kisle smetane – morda si jo bo kdo postregel.
V primeru, da dodam še jajca, naredim vse ostalo enako, samo na koncu, ko so gobe že spražene, dodam še jajca, na hitro premešam in pražim še samo toliko, da jajca na mehko zakrknejo in takoj postrežem. Zraven zelo dobro “paše” kisla smetana.
P.s.: Imaš vprašanje zame? Piši na facebook stran: Kaj kuhati danes?
Dodaj odgovor