Polenta je bila v času moje mladosti velikokrat na jedilniku. Priznam, takrat je nisem marala preveč, zdaj jo imam zelo rada.
- koruzni zdrob – cca 40 dag
- vodo – 1 l (odvisno kako gosto polento želite – za merico vzamem skodelico)
- sol
- maslo – 5 dag (lahko bi dali tudi olje)
Vodo zavrem in solim. Dodam maslo (ali katero drugo maščobo). Ko voda zavre, med stalnim mešanjem dodajam koruzni zdrob. Polento kuham na zelo nizki temperaturi (ravno toliko, da polenta dela mehurčke), ob zelo pogostem mešanju. Kuham je cca 30 minut. Če bi jo radi lepo postregli, potem jo lahko oblikujete tako, da jo najprej nalijete v kakšen lep model, ki smo ga oplaknili z hladno vodo, pa potem serviramo. Po vrhu jo lahko malo zabelimo z mastjo. Polenta se odlično poda k govejemu golažu ali še kakšnim drugim jedem z omako.
Nasvet: Polento previdno mešajte, da vas ne bo pošpricala, ker se to lahko hitro naredi. To je najbolj enostavna polenta, z nekaj dodatki pa dobite koruzno polento z sirom.
Dodaj odgovor