Piščančja rižota je hranljiv in zdrav obrok. To je zelo stara in preizkušena jed, ki se pripravlja skoraj po vseh kuhinjah, verjetno pa jo vsak pripravi malo drugače. Tale način bo zelo preprost.
Za 4 osebe potrebujete približno:
-
piščančje meso – cca ½ kg (najboljše je seveda belo meso, ampak dober bo tudi kateri drug del piščanca – recimo izkoščičeno bedro, nekateri pa uporabijo tudi druge kose mesa, z kostmi vred. Takrat pa je potrebno pri jedi paziti na kosti)
-
riž – cca 35 – 40 dag (jaz vzamem tistega, ki je prav za rižote)
-
čebula – 1 malo večja
-
olje – 5 dag (cca 5 žlic)
-
juha za zalivanje (ali voda)
-
sol, poper
– sesekljan peteršilj
Čebulo narežemo na lističe in jo malo popražimo na olju. Dodamo na poljubne kose razrezano piščančje meso, solimo, popramo, premešamo in pražimo toliko časa, da se meso malo opeče. Dodamo opran riž, sesekljan peteršilj, premešamo in zalijemo še enkrat tolikšno količico juhe, kot smo dali riža. Občasno rahlo premešamo, po potrebi rižoto še zalijemo in dušimo do mehkega, na zelo malem ognju (bodite pozorni, rižota se rada prime na dno posode). Jaz imam rada, da je rižota bolj sočna, zato ne skoparim z zalivanjem. Rižota je pripravljena, ostane nam še samo postrežba. Pa na solato ne pozabite. Jaz bi paradižnikovo, zeleno ….. Pa DOBER TEK!
Imate radi grah? Potem toplo priporočam, da ga eno malo konzervo, tik predno je rižota kuhana, vsujete k rižoti. Samo toliko, da se dobro segreje.
Dodaj odgovor