Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Krompir z zeljem

Krompir z zeljem je še ena preprosta domača jed. Jed, ki jo na podeželju še zdaj veliko kuhajo. Pa se jo lotimo tudi mi.

Za 4 osebe potrebujemo:Krompir z zeljem

  • Krompir – cca 50 – 60 dag kg (4 srednje veliki gomolji)

  • Sveže zelje – cca 1 kg

  • Čebulo – 1 kom

  • Maščoba – malo (še bolje, če imate zaseko)

  • juho– cca1,5 l (ali voda)

  • Malo kumine

  • Sol, poper

  • ocvirki – po želji

Zelje narežemo na rezance in ga dodamo k na maščobi zarumeneli čebuli. Malo dušimo, tako dolgo, da zelje upade. Potem ga zalijemo z vročo juho (ali vodo), dodamo še kumino in kuhamo cca 20 – 30 minut. Nato dodamo na kocke narezan krompir, premešamo in kuhamo dokler krompir ni kuhan. Ko je krompir kuhan, ga nekaj pretlačimo, da z njim jed zgostimo. Premešamo, po potrebi še solimo in popopramo. Če smo čebulo zarumenili na maščobi in ne na zaseki, potem si lahko privoščimo, da v jed damo še žlico ali dve ocvirkov. To je vaša odločitev. Tako jed je kuhana in pripravljena, da se najemo do sitega. Pa DOBER TEK!

Pire krompir z zelenjavo

Pire krompir z zelenjavo pripravite na enak način, kot navaden pire, le da dodate nekaj zelenjave. Imeli boste nekaj več dela, res pa je, da boste dobili tudi nekaj več okusa. Se splača poizkusiti.

Za 4 osebe rabimo:Pire krompir z zelenjavo

  • Krompir – cca 1kg (8 srednje velikih gomoljev)

  • Mlado čebulo z zelenjem vred – šopek

  • Svežo rdečo papriko

  • Olje – cca 1 žlico

  • Sol, poper

  • Mleko – 2 – 3 dl

  • Maslo – mehko

Pire naredite po klasičnem postopku. To se pravi krompir olupite, narežete na kose in ga v slani vodi skuhate. Vode naj bo samo toliko, da pokrije krompir.

Medtem časom mlado, očiščeno čebulo (tudi uporabno zelenje) narežemo na kolesca. Papriko operemo, prepolovimo in očistimo semena in kožico. Očiščeno papriko narežemo na male kockice.

Olje segrejemo in čebulo malo posteklenimo, dodamo papriko in malo še popražimo. Solimo in popopramo. Dobro premešamo in malo še podušimo. Odstranimo z ognja.

Kuhanemu krompirju odlijemo vodo in mu dodamo malo masla. Z metlico za stepanje ga dobro pretlačimo in mu med mešanjem dolivamo toplo mleko. Po potrebi še začinite in tako pripravljenem pireju dodajte še popečeno zelenjavo. Z kuhalnico narahlo vmešajte zelenjavo (z kuhalnico) in krompir je pripravljen.

Takšen pire je odličnega okusa in prava paša za oči. Postrežete ga lahko k mesnim jedem z omako (goveji zrezki v omaki), odličen je tudi kot priloga k mesnemu siru… Pa DOBER TEK!

Krompirjevi svaljki

Krompirjevi svaljki so narejeni popolnoma iz enakega testa, kot krompirjevi njoki, le oblike so drugačne. Doma jim rečemo kar krompirjevi „luleki“. Že veste, kakšne oblike so? Ja vem, kaj si mislite, ampak važno je, da je okus dober!

Za 4 osebe potrebujete: Krompirjevi svaljki

  • Krompir – cca 1 kg (8 srednje velike krompirje)

  • Moko – cca 35 – 40 dag (naj bo pol moke ostre)

  • Jajce  2

  • Maslo – košček

  • maščoba – nekaj žlic

  • čebula – 1 kom (namesto čebule lahko svaljke potresemo z praženimi drobtinami, vendar v tem primeru vzamemo, na mesto navadne maščobe, nekaj masla, lahko jih posujemo tudi z naribanim sirom)

Najprej krompir (krompir naj bo takšen, ki je dober za pripravo krompirjevega testa) operemo in skuhamo. Paziti moramo, da se ne razkuha, ker boste potem imeli probleme z izdelavo testa. Kuhanega olupimo in stisnemo z stiskalnico za stiskanje krompirja. Takšnemu krompirju dodamo maslo, ga malo zgnetemo in takoj dodamo moko, jajce in sol. Vse skupaj zgnetemo v voljno testo (naj ne bo grudic). Zelo pomembno je, da to naredimo zelo hitro, ker bo v nasprotnem primeru, testo postajalo mehko in z njim bo težko lepo narediti svaljke. Ko je testo dovolj gladko, ga narežemo na več delov. Vse dele pokrijemo z krpo, da se na površju testa ne naredi skorjica. Posamezne dele  jemljemo izpod prta in iz vsakega posebej, z rokami naredimo tanek in dolg svaljek. Svaljek narežemo na končke (dolge cca 2 cm) in jih med rahlo pomokanimi dlanmi malo zvaljamo. Odlagamo jih na malo pomokano površino. Takoj jih zakuhamo v vrelo, malo osoljeno vodo. Premešamo in ko splavajo na površje, jih kuhamo še 2 do 3 minute. S penavko jih poberemo iz vrele vode in jih na hitro polijemo z mrzlo vodo, da se ne sprimejo. Damo jih v posodo, v kateri smo na maslu prepražili drobtine (odlični so tudi, če jih zabelimo z prepraženo čebulo). Dobro premešamo. Vroče postavimo na mizo, na kateri že čaka pripravljena zeljna solata. Ali pa katera druga, ni važno! Tako, kosilo je pripravljeno, vi pa ste tudi najbrž že lačni. Pa DOBER TEK!

P.S.Krompirjevi svaljki  se odlično podajo tudi k haše omaki in še mnogim drugim!

Krompirjeva musaka

Krompirjeva musaka je odlična kombinacija krompirja in mesa. Sama priprava ni preveč zapletena, le nekaj časa vam vzela. Vendar vam ne bo žal. Izplača se potruditi.

Za 4 osebe  potrebujemo:Krompirjeva musaka

  • Krompir – cca 1,5 kg

  • Jajca – 4 – 5 kom

  • Mleko – cca 2 dl

  • Mešano mleto meso – cca 60 dag (če imam možnost, ga dam še malo več)

  • Čebula – 3 večje

  • Česen – 2 stroka (po želji)

  • Olje – cca 1 dl

  • Sol, poper

  • Šopek peteršilja

Krompir olupimo in ga narežemo na ne preveč debele kolobarje.

Čebulo sesekljamo in ga na vročem olju malo popražimo. Dodamo mleto meso, ga solimo in popopramo. Dobro ga premešamo in ga dušimo cca 5 minut. Dodamo sesekljan česen in sesekljan peteršilj. Dobro premešamo in ponev odstranimo z ognja.

Ognjevarno posodo dobro naoljimo in na dno zložimo plast krompirja (v obliki »strešice« – saj veste, kako je to – del naslednjega kolobarčka malo pokriva tistega pred seboj) in ga rahlo posolimo. Nato dodamo plast pripravljenega mesa in tako nadaljujte do konca. Zadnja plast naj bo krompir, ki ga tudi malo posolimo.

V skledi naredimo mešanico jajc in mleka ter z njo prelijemo zloženo musako. Pekač prekrijemo z alu folijo in ga damo v pečico, segreto na cca 200 st.C. Po eni dobri uri pekač odkrijemo in pustimo, da se krompir peče še cca 20 – 30 minut. Če ste ljubitelj sira, ga lahko nekaj naribate in ga cca 10 minut pred koncem pečenja, potresete po krompirju. Musako lahko postrežete z zeljno solato. Kar voham, koko zdajle diši pri vas! Pa DOBER TEK!

Če niste prvič zadovoljni z musako, boste naslednjič sigurno. Ko jo boste večkrat pripravili, boste dobili dober občutek, z koliko tekočine jo moramo zaliti, da bo za vas dovolj sočna, oziroma kako dolgo jo morate peči, da bo za vas tist “ta prava”. To je zelo odvisno od tega, kako velik pekač imate. Vaja dela mojstra! Pa DOBER TEK!

Pražen krompir

Receptov za pražen krompir je ogromno. Verjetno ga kar vsak naredi malo drugače. Prepričana pa sem, da je vsaka »varianta« dobra, ker pač z praženim krompirjem ne moreš veliko zgrešiti. Sama ga pripravljam na več načinov (odvisno od dodatkov, ki mu jih dodam), danes pa bom uporabila meni najljubšega.

Za 4 osebe potrebujemo:pražen krompir 1

  • Krompir – 1, 5 kg

  • Čebulo – eno

  • Mast z ocvirki – 2- 3 žlice (lahko je tudi olje)

  • Sol

    – malo peteršilja ali drobnjaka

Krompir najprej operemo in ga damo kuhati v vodo. Ko je kuhan, ga še vročega olupimo in narežemo na lističe.

Čebulo olupimo, narežemo na lističe in dodamo v že razpuščeno, a ne prevročo mast z ocvirki. Ko čebula zlato porumeni, ji dodamo narezan krompir, posolimo, dobro premešamo in posodo pokrijemo. Krompir naj se ob občasnem mešanju počasi praži. Mešajte previdno, da si ne boste naredili pireja. Pražimo ga cca 15 minut in jed je gotova. Če je krompir preveč „suh“, ga lahko malo zalijete z juho.  Nazadnje ga še posujemo z sesekljanim peteršiljem in postrežemo.

Pražen krompir je odlična priloga k kuhani govedini in toplemu hrenu! Ja to pa kar kliče k nedeljskemu kosilu.

Ura je dvanajst, gremo k mizi.  Pa DOBER TEK!

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • …
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • …
  • 19
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se