Omleta po kmečko je zelo hranljiva jed. Na kmetiji, kjer trdo delajo,si jo privoščijo kar za zajtrk. Lahko pa jo mirno pripravimo tudi za kosilo, še kakšno solato zraven in kosilo je tu.
-
Krompir – 1 večji ali dva manjša
-
Jajci – 2 ( če ste lačni, pa še kakšno zraven)
-
Čebula – polovička
-
Prekajena slanina – cca 2 dag
-
Maščoba – malo
-
Sol, poper
-
Mleko – malo
– še malo sesekljanega peteršilja
Najprej krompir olupimo, narežemo na male kocke in ga damo kuhati v slano vodo.
Slanino narežemo na lističe ali na kockice, kar vam je ljubše. V ponvi jo malo popečemo in jo iz nje odstranimo. Na maščobi, ki se je natekla od slanine, zdaj popečemo še že kuhani krompir. Ko začne pridobivati barvo, mu dodamo še na drobno narezano čebulo in pečemo naprej. Ko je tudi čebula začela pridobivati barvo, vrnemo v ponev še popečeno slanino. Dobro premešamo in potrebi posolimo in popopramo. Jajca razžvrkljamo, dolijemo malo mleka in sesekljan peteršilj. Jajčno zmes vlijemo na krompir, previdno premešamo in pečemo tako dolgo, da jajca rahlo zakrknejo. Omleto, ko se zapeče na spodnji strani, z lopatko (in malo spretnosti, seveda) obrnemo, zapečemo še drugo stran in jed mora takoj na mizo. Če to ni ravno zgodaj zjutraj, si zraven lahko privoščite tudi solato. Pa DOBER TEK.
Dodaj odgovor