Gobova omaka je odlična alternativa mesnim omakam. Priprava je zelo enostavna in hitra.
-
gobe – cca ¾ kg – 1 kg (najboljši so jurčki, lahko pa so tudi druge gobe))
-
čebula
-
peteršilj
-
kisla smetana
-
moka- 2- 3 žlice
-
juha za zalivanje (lahko iz kocke)
-
maščoba
-
sol, poper
Jurčke (ali druge gobe) najprej očistimo in jih narežemo na tanke rezine. Čebulo olupimo, sesekljamo in damo na razgreto maščobo. Ko oveni, ji dodamo narezane gobe in nasekljani peteršilj. Solimo, popramo in pražimo na mali temperaturi. Večkrat premešamo, da se nam gobe ne primejo na posodo.
Ko vsa voda, ki se je natekla iz gob, izhlapi, jih potresemo z moko, malo še popražimo in zalijemo z juho. Juhe dolijemo toliko, da dobimo željeno gostoto omake. Vse skupaj naj na nizki temperaturi malo še povre, da se moka dobro razkuha.
Na koncu kuhanja omaki dodamo še kislo smetano, premešamo in takoj postrežemo. Takšna omaka se odlično poda k testeninam, dušenemu rižu, polenti, k različnim zrezkom…..itd. Pa DOBER TEK!
Nasvet: Omaka naj bo dovolj gosta. Če je preredka, lahko na koncu dodamo kisli smetani še žličko moke, dobro premešamo in vlijemo v omako.
Predvsem pa vam polagam na srce, da nabirate res samo tiste gobe, ki jih dobro poznate.
P.s.: Imaš vprašanje zame? Piši na facebook stran: Kaj kuhati danes?
Dodaj odgovor