Dušeni riž je hitro pripravljena, enostavna in vse stransko uporabna priloga. Taka je tudi priprava te jedi.
-
Riž – cca 30 -40 dag (jaz uporabljam takšen riž, da ostane cel, ne pa da se »razpaca«
-
1 čebula
-
Juha za zalivanje – po potrebi (ali voda)
-
Sol
-
Šopek peteršilja
-
Olje – 1- 2 žlici
– konzerva graha in korenja (po želji)
Riž dobro operemo in ga damo na cedilo, da se dobro odcedi. Olupljeno čebulo narežemo na kolobarje in jo damo na vročo maščobo. Premešamo in takoj dodamo opran riž, ki ga ob stalnem mešanju posteklenimo. Malo posolimo, zalijemo z juho in dodamo še sesekljan peteršilj. Premešamo in pokrijemo ponev. Riž dušimo na zelo mali temperaturi. Po potrebi ga vmes še zalijemo in premešamo in dušimo do mehkega. Če želimo, mu nazadnje dodamo še konzervo graha in korenja, malo še pokuhamo, da se zelenjava dobro segreje in že je pripravljen, da ga serviramo k različnim glavnim jedem.
Dodaj odgovor