Če danes ne bi vložili ravno veliko energije v kuhanje, potem skuhajte enostaven in hitro pripravljen obrok. Ja, tudi dober bo! No, poglejte v hladilnik, če je notri kaj cvetače. Je, potem pa gremo na delo.
Za 4 osebe potrebujemo približno:
-
Cvetačo – 1 glavo – ne preveliko
-
Maslo – 5 dag
-
Čebulo – 10 dag
-
Moko – 4 dag
-
Jušno kocko – 2 kom (mesno)
-
Gorčice – 1 – žlički
-
Poper
-
Kislo smetano – cca 2 dl
-
Vrelo vodo – po potrebi
-
Drobnjak ali mlada čebula – malo
Cvetačo razdelimo na male cvetke in jih operemo. Damo jo v lonec, v katerem se bo kuhala, prelijemo jo z toliko vode, da bo cvetača pokrita. Dodamo še jušno kocko. Ko je cvetača kuhana, jo precedimo in stresemo v servirno posodo.
Medtem časom, ko se cvetača kuha, čebulo sesekljamo in jo damo na razpuščeno maslo. Takoj ko čebula zacvči, dodamo še moko. Dobro premešamo, dolijemo cca 3 dl vode, v kateri se je cvetača kuhala, dodamo še eno mesno kocko in vmešamo še gorčico. Potem malo popopramo, premešamo in še malo povremo. Tik pred koncem dodamo še smetano. Premešamo, omako prelijemo preko cvetače in potresemo z sesekljanim drobnjakom ali mlado čebulo. So že vsi za mizo? Pa dober tek!
P.s:
Cvetača v gorčični omaki je lahko čisto samostojna jed, ali pa odlična priloga k ocvrtemu ali pečenemu mesu.
Dodaj odgovor