Cesarski praženec je bil prvotno zamišljen (v davnih, davnih časih) kot sladica. Za marsikoga to še vedno je. Običajno pa se postreže za kosilo ali večerjo.
-
mleko – cca ½ l
-
moko – 400 g
-
jajca – 4 kom
-
sladka smetana – cca 1,5 dl (lahko jo tudi opustimo in damo nekaj več mleka)
-
sladkor – po želji
-
sol – ščepec
-
mineralno vodo- malo (da bo praženec bolj rahel)
-
rozine – po želji (lahko jih tudi namočite v rum)
-
maslo
Beljake ločim od rumenjakov. Beljake stepem v trdi sneg, rumenjake razmešam z mlekom. Dodam še oprane in osušene rozine, sol, sladkor, mineralno vodo in smetano. Vse skupaj dobro premešam. Na zadnje masi še postopoma in počasi dodam sneg (mešam z kuhalnico).
Ponev namažem z maslom in vanjo vlijemo del pripravljenega testa. (cca 3-5 mm debeljine). Pečem na srednji temperaturi tako dolgo, da se spodnja stran lepo zapeče.
Palačinko previdno obrnem in s pomočjo kuhalnice in vilice lepo na drobno narežem.
Koščki morajo biti okrog in okrog lepo zapečeni.
Pripravljeni praženec nazadnje lahko posujemo z mletim ali navadnim sladkorjem.
Cesarski praženec največkrat postrežem z jabolčno čežano, različnimi kompoti ali pa kar z marmelado.
Dober tek vam želim.
Nasvet: nekateri dodajo masi tudi sir mascarpone, mlete orehe, grobo sesekljane mandlje…itd. Vse po okusu.
Dodaj odgovor