Ste nabrali nekaj jurčkov? Mogoče bi za spremembo danes bila na jedilniku pita z jurčki.
Za normalno velik pekač za pite (ali pa več malih modelčkov) potrebujem:
-
maslo – cca 12-13 dag
-
moko – cca 20dag
-
sol – malo
-
vodo – cca 3-4 žlice
Za nadev:
-
jurčke – 30 dag (lahko tudi druge gobe)
-
maslo – 30 g
-
rumenjak – 2 kom
-
česen – 1 strok
-
sladko smetano – cca 1,25 dl
-
sveži peteršilj – 1 žlica
-
sol, poper
Moko vsujem na delovno površino, jo solim in dodam maslo. Maslo z nožem pomešam z moko in ga sesekljam. Nato ga še z rokami dobro vtrem v moko, tako, da dobim drobtinasto zmes. Dodam cca 3-4 žlice tople vode in na hitro zgnetem gladko testo. Pekač za pito dobro namažem (z maslom) in ga obložim z testom (dno in stene pekača). Pekač postavim na hladno (hladilnik).
Medtem gobe dobro očistim in narežem na lističe. Česen olupim in sesekljam. Sesekljam tudi peteršilj. Maslo razpustim in mu dodam narezane jurčke in sesekljan peteršilj. Premešam in pražim cca 10 minut. Dodam še sesekljan česen, solim in popopram. Dobro premešam in odstavim z ognja.
Pečico segrejem na 190 st.C.
Rumenjaka razmešam, dodam smetano in dobljeno zmes vlijem k jurčkom. Dobro premešam in z dobljeno zmesjo napolnim z testom obloženi pekač.
Pekač postavim v segreto pečico in pečem cca 20 – 30 minut. Vse skupaj mora biti zlato zapečeno.
Dodaj odgovor