Polnjeni šampinjoni so za samo pripravo malo zamudni, a vendar vredni vsakega truda.
-
šampinjone – cca 50 – 60 dag čim večjih šampinjonov
-
paradižnik – 3 srednje velike paradižnike- po možnosti mesnate
-
česen – 2 stroka
-
sir – cca 12 – 15 dag (katerikoli naribani sir)
-
kislo smetano – cca 2 žlici
-
olivno olje – 2 slabi žlici
-
čebula – 1 glava
-
sesekljan sveži peteršilj
-
sol, poper
-
čili – malo – lahko ga tudi izpustite
Najprej šampinjone, z suho krpo, lepo očistim. Odstranim bete in jih na drobno sesekljam. Spodnji del klobuka dobro očistim, po potrebi, z malo žličko, tudi poglobim.
Čebulo dobro sesekljam in jo na olju posteklenim. Dodam sesekljane bete in malo popražim. Nato dodam še ostale sestavine: olupljen in nadrobne kockice narezan paradižnik (seme odstranim), sesekljan česen, sesekljan peteršilj in čisto malo sesekljanega čilija (lahko ga tudi izpustite). Posolim in popram. Vse skupaj premešam in malo popražim (3 – 4 minute), nato maso ohladim.
Ko je masa ohlajena, ji dodam še nariban sir (malo ga prihranite za kasnejši posip) in kislo smetano. Premešam.
Pečico segrejem na cca 200 st.C. Na pekač dam peki papir (ali pa na dobro namazan pekač). Klobuke zložim na papir (z odprtino navzgor) in jih napolnim z nadevom. Pekač dam v segreto pečico in pečem cca pol ure. Približno po 20 minutah pečenja jih potresem še z preostalim sirom. Ko se sir lepo razpusti, so šampinjoni pripravljeni. Pred serviranjem jih še malo okrasim z sesekljanim peteršiljem ali drobnjakom.
Nasvet: Za polnjene šampinjone izberite samo velike, lepe šampinjone, da jih boste lažje polnili. Predlagam, da šampinjonov ne nadevate previsoko. Sok nadeva vam utegne izteči mimo.
Zadnji komentarji