Kostanjevi njoki z žajbljem, so odlična različica krompirjevih njokov. Nekaj za popestritev klasičnih njokov.
-
kuhanega kostanja – cca 30dag
-
krompir – cca 20dag (krompir naj bo mokast)
-
moko – cca 25 dag (ostra moka)
-
jajci – 2 kom
-
malo soli
Za preliv:
-
maslo
-
žajbelj
-
parmezan
Krompir dobro operem in skuham, prav tako skuham kostanj. Oboje pustim, da se malo ohladi, nato krompir in kostanje olupim, ter dobro pretlačim.
Moko vsujem na delovno površino in jo malo posolim. Na moko nadevam pretlačen krompir in pretlačen kostanj. Na sredini naredim jamico, kamor vlijem obe jajci.
Z rokami vse dobro in hitro premešam. Če se mi testo preveč lepi na roke, dodam še malo moke. Ko je testo lepo gladko, ga narežem na več delov, ki jih z rokami zvaljam v podolgovato klobaso in narežem, z ostrim in pomokanim nožem, na dolžino cca 2 cm.
Tako pripravljene njoke, dam kuhati v vreli in osoljeni krop. Ko njoki priplavajo na površje, so kuhani.
Kuhane njoke s penovko predevam v posodo, kjer sem prej raztopila maslo in pridala nekaj svežih listov žajblja. Vse skupaj premešam, razdelim na porcije in potresem z parmezanom. Zraven ponudim še poljubno solato. Dober tek želim!
Nasvet: Če želite, da bodo njoki tudi dobro izgledali, potem že pri izdelavi, na vsak konček posebej, naredite „vtis“ z pomokano vilico. Veliko užitkov!
Dodaj odgovor