Hobotnica v solati je pogosto jed, ki jo pripravljamo v poletnih dneh kot predjed (super je tudi pozimi, da ne bo pomote) in je odličen uvod k glavni jedi. Res pa je, da ne boste ničesar pogrešali, če bo takšna solata čisto samostojen obrok.
-
hobotnico – cca 1 kg
-
zelene olive v slanici – cca 200 g
-
čebulo – 1 srednje veliko
-
peteršilj – sveži nekaj vejic
-
limono – 1 kom
-
suho vino – 1 kozarček (malo za solato, malo zase)
-
olivno olje
-
sol, poper
Najboljše je, če lahko nabavimo že očiščeno hobotnico. Če to ni mogoče, potem jo očiščimo sami. To naredimo tako, da hobotnico skozi odprtino pri glavi obrnemo vrečo, odstranimo drobovje, odrežemo oči in žvekalo. Potem jo dobro operemo, damo v lonec, zalijemo z mrzlo vodo (voda mora pokriti hobotnico), malo posolimo (ne preveč, da ne bo hobotnica potem trda) in pokrito kuhamo (potem, ko voda že zavre) še cca 1 uro, na malem ognju. Potem lonec odstavimo in pustimo, da se hobotnica v loncu ohladi.
Čebulo olupimo, narežemo na kolobarje in jo posteklenimo na olju. Dodamo odcejene olive, dobro odcejeno in na male koščke narezano hobotnico, po okusu posolimo in popopramo, prilijemo saj pol kozarčka belega vina. Na močnem ognju vse skupaj malo podušimo, da se okusi prepojijo in da vino izpari. Limono prerežemo, ožmemo in vse sestavine pokapljamo z sokom limone. Posujemo še z sesekljanim peteršiljem in takoj postrežemo.
Hobotnica v solati bo vedno dobrodošla, ne glede na to, kdo bo za mizo! Pa DOBER TEK!
Dodaj odgovor