Rižev narastek je lahko samostajna jed, ali pa sladica. Kakor vam je pa všeč. Za pripravo je sicer malo zamudna, a čisto enostavna.
-
riž – cca 20 dag
-
mleko – 1 l
-
maslo – 1 dobra žlica
-
limonina lupina
-
sol
-
jajca – 4-5 (odvisno od velikosti)
-
vanilijev sladko1 – 1 zavitek
-
sladkor – cca 7 žlic
-
drobtine – 2 žlici
Mleko vlijemo v lonec, mu dodamo maslo, limonino lupino, sol in ko zavre, vanj zakuhamo opran riž. Riž naj se kuha na mali temperaturi, večkrat ga rahlo premešamo. Ko je kuhan, ga ohladimo. Rumenjakom, ki smo jih ločili od beljakov, dodamo 3 žlice sladkorja in vanilijev sladkor. Vse skupaj penasto umešamo, na koncu dodamo še drobtine in vse skupaj dodamo in vmešamo k rižu. Iz beljakov naredim trdi sneg, na koncu mu vmešamo še ostali sladkor in ga zelo narahlo vmešamo k rižu.
Pekač namažemo z maslom (ali margarino) in ga potresemo z drobtinami. Vanj vsujemo riževo maso in jo lepo poravnamo. Rižev narastek pečemo pri temperaturi cca 180 st.C. cca pol ure. Postrežemo ga lahko z jabolčnim kompotom. Pa DOBER TEK!
P.s.: Lahko pa jabolka dodamo k rižu že pred pečenjem, prav tako so dobrodošle tudi oprane rozine. Bo vse skupaj še slajše!
Dodaj odgovor