Polnjena gos z kostanji in jabolki je še ena izmed različic jedi, ki jo pripravljamo na „martinovo“.
-
gos
-
majaron
-
kumino
-
kostanje – cc 20 dag
-
jabolka – 3 – 5 kom (odvisno, kako veliko gos imate)
-
šalotke – cca 5 kom
-
maščobo – cca 50 g
-
vino – belo (cca 1dl)
-
juha za zalivanje
-
žganje – malo
Gos dobro očistim, osušim in celo natrem z soljo. Notranjost natrem z mešanico soli, popra, majarona in sesekljane kumine. Perutim odščipnem konice. Obe peruti povežem z kuhinjsko nitjo, prav tako skupaj zvežem še obe nogi.
Šalotko olupim in na hitro popražim. Jabolka operem, kostanje skuham in olupim. Vse troje naložim v notranjost goske in z kuhinjsko nitjo zašijem odprtino.
Pečico segrejem na 180 st.C. Gos položim v pekač, z hrbtom, obrnjenim navzdol. Dolijem vino, juho (vsega skupaj naj bo v višino slab cm) in počasi pečem. Gosko skozi vso peko polivam z nastalo omako. Po potrebi dolijem še malo juhe.
Po cca 1 uri gosko obrnem in jo pečem še cca 1 uro in 10 minut (odvisno od velikosti gosi). Malo pred koncem pečenja, jo premažem z malo žganja, da bo dobila lepo zlato barvo in da dobi hrustljavo skorjico.
Ko je gos pečena, jo vzamem iz pečice in jo malo pokrijem, da se sokovi umirijo, nato jo previdno narežem. Postrežem jo skupaj z kostanji in jabolki ter dušenim rdečim zeljem .
Pa dober tek!
Dodaj odgovor