Na „martinovo“ večinoma od nas, na mizo postavi tudi pečeno gos.
Pečena gos z jabolki je nekako glavni simbol tega praznika.
-
gos – lahko celo ali pa samo prsa
-
sol, poper
-
juho za zalivanje
-
jabolka – mala
-
maščobo
Gos dobro očistim in osušim. Celo natrem z soljo in malo popra. Konice perutk odrežem in jih z vrvico privežem ob prsa. Prav tako z vrvico skupaj zvežem tudi bedra. Tako pripravljeno pustim stati dve uri pred pečenjem, da se dobro razsoli. Nazadnje v notranjost goske nadevam še očiščena jabolka.
Razsoljeno gos dam v pekač, z prsmi navzdol. Maščobo segrejem in z njo polijem gosko. Dolijem juhe, cca 1cm visoko. Pekač dam v pečico, segreto na cca 180 st.C (kasneje lahko tudi malo zmanjšamo).
Skozi ves čas gosko polivam z tekočino iz pekača, po potrebi juho tudi dolivam. Če se nateče preveč maščobe, jo sproti pobiram iz pekača. Ko se goska peče cca 50 – 60 minut, jo previdno obrnem in pečem še nadalnjih 60 do 80 minut (odvisno od velikosti goske). Meso vseskozi pečenja oblivam z nateklo tekočino.
Pečeno gos previdno razkosam in razdelim na porcije. Meso polijem z omako iz pekača. Zraven lahko postrežem dušeno rdeče zelje, mlince, krompirjeve cmoke, kruhove cmoke in jabolka iz goske.
Želim vam veliko užitkov!
Dodaj odgovor