Kadar imam malo več časa, večkrat skuham goveji golaž. Vedno ga skuham kar nekaj več. Običajno ga potem naslednji dan, uporabim za pripravo makaronovega mesa, rižote ali pa ga spravim v skrinjo, za tiste čase, ko se mi ne ljubi ravno kuhati, ali pa imam problem z časom. Se splača, vam povem…
Recept je pripravljen za cca 4 ljudi, vi pa lahko količine tudi podvojite ali potrojite, tako, kot naredim jaz.
Potrebujemo:
-
Govedine – ½ kg
-
Čebule – ½ kg
-
Česen – jaz ga dam kar celo glavo, kajti v golažu ga ne more biti nikoli preveč (vi lahko količine zmanjšate)
-
Olje – 5 dag (cca 5 žlic)
-
Mleto papriko – 1 – 2 dag (mala žlička
-
Paradižnikovo mezgo – cca 2 dag (1 zvrhana žlica)
-
Lovorjev list
-
Majaron – malo
-
Kumino – cca 1 žličko
-
Moko – 1 žlico (lahko jo tudi izpustimo)
-
Juha za zalivanje mesa (lahko uporabite tudi samo vodo)
-
Po želji vino – cca 1 dl(rdečega ali črnega)
-
Sol, poper
Najprej narežemo meso na poljubne koščke, čebulo olupimo in jo sesekljamo. Česen olupimo in skupaj z kumino drobno sesekljamo.
Najprej na maščobi posteklenimo čebulo, dodamo meso, ga popražimo, solimo in popopramo. Dobro premešamo, dodamo česen z kumino. Premešamo. Ko česen zadiši, meso posujemo z moko (lahko jo izpustimo) in mleto papriko (jaz dodam tudi mali ščepec čilija v prahu). Zalijemo z juho ali vodo. Premešamo, dodamo paradižnikovo mezgo, majaron in lovorjev list. Ponovno dobro premešamo, pokrito dušimo na malem ognju cca 2 uri. Vmes večkrat premešamo, moramo paziti, da se nam jed ne zažge. Če je potrebno (odvisno kakšno gostoto golaža bi radi imeli) večkrat prilijemo malo juhe ali vode. Po želji okisamo še z vinom ali limoninim sokom.
Nekateri poberejo meso iz lonca, da lahko pretlačijo omako. Ker nas čebula ne moti, jaz omako pustim takšno kot je. Goveji golaž lahko jemo tudi samega, z črnim kruhom. Odličen pa je tudi z polento, pire krompirjem, testeninam, kruhovo rulado in še s ščim… Zdaj pa hitro jesti, zaslužili ste si… Pa DOBER TEK
Zadnji komentarji