Ražnjiči so ena izmed tistih jedi, ki redko manjkajo na kakšni »piknik« zabavi. Prav tako so odlični, če jih spečemo kar v ponvi, na štedilniku. Večina ljudi jih obožuje, sploh če dodamo še malo zelenjave. A danes bom napisala najbolj klasičen recept za pripravo ražnjičev.
Za pripravo potrebujem (za 4 osebe):
– Svinjsko ne mastno meso – cca ¾ kg (lahko je ribica, zarebrnica ali stegno)
– Sol, poper
– Paličice za ražnjiče (lesene ali kovinske)
Oprano in osušeno meso narežem na manjše kose, ki so vsaj približno enake velikosti cca (3 x 4cm). Narezano meso solim in popram.
Tako pripravljeno meso pustim počivati cca 20 minut, da se dobro nasoli.
Vzamem paličico in na njo eden do drugega (ne preveč na tesno), nataknem cca 6 koščkov mesa. Ražnjiče pečem pri srednji temperaturi cca 20 minut. Pri peki jih večkrat obrnem.
Ražnjiči so odlični vroči ali hladni. Zraven se odlično poda grobo narezana čebula (sploh, če je mlada), ajvar, zenf in katera od sezonskih solat. Z paradižnikovo nikakor ne morete zgrešiti.
Pa veliko užitkov pri pripravi ražnjičev!
Nasvet:
– Namesto svinjskega lahko vzamete tudi puranje, pa kurje meso ali pa morske sadeže, razne klobasice…dajte domišljiji prosto pot;
– Že na paličico lahko med meso dodate na koščke narezano zelenjavo (čebulo, paradižnik, papriko, bučke…itd);
– Prav tako lahko uporabite samo zelenjavo, tako boste dobili zdrave in prav tako odlične ražnjiče.
Zadnji komentarji