Nadevana paprika je tudi bolj ali manj sezonska jed, vendar se sezona, ko je paprike v obilju, podaljšuje. Meni zelo ljubo jed vedno pripravljam v večjih količinah. Zelo radi jo jemo še naslednji dan. Prav tako jo nekaj shranim v skrinjo in jo naslednjič samo pregrejem.
Recept je narejen za cca 13 do 15 paprik (odvisno, kako velike paprike boste imeli).
-
Mešano meso – cca 60 dag
-
Riž – cca 12 dag
-
Čebulo – 1 manjša
-
Česen – 1 strok
-
Olje 2 -3 žlice
-
Zelen peteršilj mali šopek
-
Jajce – 1 kom
-
Sol, poper
-
Kislo smetano . 1-2 dl
-
Paradižnikovo omako – za katero potrebujemo:
– sveže paradižnike – cca 50 dag ( cca 6 žlic paradižnikove mezge)
– moko – cca 5 dag (3 žlici)
– olje – cca 4 žlice
– sladkor – malo
– lovorjev list
Najprej dobro operemo paprike. Papriki pri peclju odrežemo malo večji pokrovček, papriko očistimo semenj in kožic.
Naredimo nadev.
Riž najprej operemo in ga na malo olja hitro posteklenimo. Čebulo olupimo in jo zlato rumeno prepražimo. Tik, prednje je čebula dovolj prepražena, ji dodamo še na drobno sesekljan peteršilj, premešamo in takoj odstavimo z ognja. Meso solimo, popopramo in mu dodamo ohlajeno čebulo (seveda z peteršiljem) in ohlajen riž. Mesu dodamo še celo jajce in vse skupaj dobro premešamo. Prilijemo še nekaj vode (ali juhe), da bo nadev bolj sočen. Še enkrat dobro premešamo.
Tako, nadev je pripravljen. Zdaj je potrebno z njim napolniti paprike. Paprike napolnimo samo do ¾ (riž mora imeti malo prostora), jih pokrijemo z pokrovčkom in pokonci zložimo v za kuhanje pripravljeno posodo. V posodo nalijemo toliko paradižnikove omake, da so paprike skoraj pokrite.
Paridižnikova omaka:
Na maščobi zarumenimo sladkor (nikar ga ne zažgite), po njem potresemo moko in skupaj malo popražimo. Dodamo sesekljano čebulo in jo le posteklenimo. Dodamo posebej dušene in pretlačene paradižnike (ali pa mezgo). Dobro premešamo, solimo, dodamo lahko še lovorjev list in malo pokuhamo. Če je potrebno dolijemo malo vode. Omaka naj bo gosta tako, kot vam odgovarja. Vse skupaj dobro pretlačimo in vlijemo k pripravljenim paprikam.
Nadevane paprike naj počasi vrejejo še cca uro in deset minut.
Ko je paprika kuhana, ji prilijemo še kislo smetano (po želji). Postrežemo jo lahko kot čisto samostojno jed ali pa z pire krompirjem.
Ker po hiši že močno diši, so verjetno že vsi za mizo. Pa DOBER TEK.
Če vam je problem delati paradižnikovo omako, potem lahko kupite vrečke za pripravo paradižnikove juhe, jo skuhate po navodilih, samo da dolijete manj vode, da dobite želeno gostoto. Prav tako okusno omako samo še prelijete k paprikam. Prihranite si kar nekaj dela in časa , porabite pa nekaj več denarja.
Če pa vam je ostalo morda še kaj nadeva, naredite male cmokce, jih rahlo opecite na vroči maščobi in jih dodajte k paprikam. To bodo otroci veseli!
Dodaj odgovor