Odlična glavna jed so tudi goveji zrezki v omaki. Kadar jih pripravljamo, jih lahko naredimo nekaj več, tako da smo preskrbljeni za kosilo za naslednji dan, ali pa jih lahko shranimo v zmrzovalnik za „hude“ čase.
-
goveje meso – cca 1 kg (za zrezke je najboljše goveje stegno)
-
čubula – 2 veliki (da bo omaka okusna)
-
česen – 4-5 strokov
-
olje – malo
-
juha – za zalivanje (ali voda)
-
moka – malo
-
sol, poper
-
gorčica
Ko kupujete meso, je najboljše, da kar tam zaprosite, da vam ga narežejo na zrezke. Doma zrezke operemo in do suhega posušimo (z papirnato brisačo). Kožice ob robovih zrezkov malo zarežemo, da se ne bodo pri peki preveč „skrčili“. Zrezke potolčemo, malo posolimo in popopramo, ter na vročem olju na hitro, z obeh strani popečemo. Popečene zrezke odstranimo iz ponve in v ponev damo sesekljano čebulo. Ob stalnem mešanju jo malo popražimo in ko postekleni, dodamo še sesekljan česen. Premešamo in ko česen zadiši, vse skupaj malo poprašimo z moko, dodamo še žlico gorčice in vse skupaj zalijemo z juho. Dobro premešamo in nazaj v posodo vrnemo zrezke. Zalijemo le toliko, da bo omaka dobro prekrila zrezke. Premešamo in zrezke na nizki temperaturi do mehkega dušimo. Omaka se bo med kuhanjem še zgostila, zato jo lahko sproti zalivamo. Če slučajno koga moti čebula, potem omako nazadnje še prepasirajte in vlijte nazaj na zrezke. Tako pripravljene zrezke lahko ponudimo z kruhovo rulado, kruhovimi cmoki, z dušenim rižem, z širokimi rezanci, pire krompirjem, pečenim krompirjem….in z dobro solato. Pa DOBER TEK!
Dodaj odgovor