Šipkova marmelada je ena izmed marmelad, ki se kuha šele pozno v jeseni.
-
šipek – cca 2 ½ kg šipkovih plodov, da dobim iz njih cca 1 kg šipkove kaše za marmelado.
-
Vodo – 2 l
-
80 dag sladkorja
Šipek nabiram šele po prvi slani. Zreli plodovi morajo biti temno rdeče barve. Najprej jih operem in dam na čisto krpo. S krpo jih manem tako dolgo, da odstranim vse dlačice, nato jim še odstranim peclje in muhe. Dam jih v vrelo vodo in kuham cca 10 minut. Po dobrih 10 minutah kuhanja jih prepasiram skozi zelo gosto sito. Dobljeno kašo dam v bolj plitvo posodo in takoj primešam sladkor (na kg kaše dam 80 dag sladkorja), dobro premešam in kuham največ 10 minut (da ne uničimo preveč C vitamina). Kuhano marmelado predevam v vroče kozarce in tesno zaprem. Pokrijem z deko in pustim, da se kozarci čisto ohladijo. Ohlajene kozarce shranim v mrzli kleti. Pa veliko užitka pri kuhi!
P.s.: Pri pripravi šipkove marmelade je najbolj pomembno, da imate lepe, zrele plodove ter da, dobljeno kašo takoj zmešate z sladkorjem, ker bi v nasprotnem primeru kaša pričela vreti in izgubljati na vrednosti. Kajti šipek je plod, ki ima izmed vseh, pri nas rastočih plodovih, največ C vitamina. Paziti moramo, da ga pri kuhi (pri predolgem kuhanju) marmelade ne izgubimo preveč. Priprava te marmelade je mogoče malo zamudna, a verjemite, da se vam bo obrestovala.
Zadnji komentarji