Se tudi vi strinjate, da ga ni čez domač kruh. Še toliko bolj, če je to ajdov kruh z orehi.
Za pripravo potrebujem:
- Belo moko – ½ kg
- Ajdovo moko – ½ kg
- Vrelo vodo – cca 7 dl
- Mlačno vodo – cca 3 dl
- Sveži kvas – polovico kocke
- Sladkor (lahko rjavi) – 1 žlička
- Sol – 2 žlički
- Olje – 7 žlic olja
- Grobo sesekljane orehe – cca 2 pesti (oziroma po želji)
Najprej pripravim kvas. V malo vode razdrobim kvas, dodam sladkor in malo premešam. Posujem z žličko moke. Kvas pristavim na toplo, da hitreje vzhaja. Narasti mora vsaj za dvakratno količino.
Ajdovo moko vsujem v skledo in jo polijem z vrelo vodo. Z kuhalnico dobro premešam in pustim, da se masa ohladi.
Narezane orehe čisto malo popražim (brez maščobe). Odstavim z ognja.
Belo moko posolim, premešam in dodam vzhajani kvas. Malo še premešam in vse skupaj dodam k ohlajeni ajdovi moki. Dodam še mlačno vodo, olje in vse skupaj na hitro pregnetem. Največkrat to naredim z električnim mešalnikom.
Pregneteno testo narahlo pomokam, skledo pokrijem s prtom in dam na toplo, da vzhaja za dvakratno količino.
Vzhajano testo posujem z orehi, premešam in ga dam na namaščen (ali pa na s peki papirjem) pekač. Pekač postavim na toplo (ne pa vroče), da testo zopet vzhaja za polovico.
Tako vzhajanega dam peči na cca 190 °C, za cca 40 minut.
Pečen hlebec dam na desko in ga pokrijem z suho servieto, da lepo počije.
Ja, domači kruh je res nekaj posebnega, pa kakršenkoli je. Od vseh kruhov bi pri nas doma izbrali prav ajdov kruh z orehi, a kljub vsemu pečem tudi druge vrste kruha.
Nasvet:
- Ajdovo moko je dobro pred uporabo popariti, ker se vam bo v nasprotnem primeru, kruh drobil;
- Ko boste pekli kruh je najbolje, da imajo vse sestavine enako, sobno temperaturo (razen vode). Prav tako je dobro, da testa ne pripravljate na prepihu;
- Testo veliko hitreje vzhaja, če ga imate med vzhajanjem na toplem;
- Poskrbite, da bo kvas svež, ker se vam lahko zgodi, da testo ne bo dobro vzhajalo;
- Belo moko lahko nadomestite tudi s katero drugo moko, vendar obstaja možnost, da se vam bo kruh bolj drobil (bela moka ima v sebi največ »lepila«):
- Temperatura pečice je zelo odvisna od vrste pečice, ki jo imate. Če bo kruh pred časom preveč po temnel, ga pokrijte s časopisom, ali s čim drugim;
- Kruh lahko pečete v različnih modelih. Od velikosti modela bo tudi odvisno, kakšno višino kruha boste imeli.
- Nikar ne obupajte, če vam prvič ne bo »ratalo« speči prfektnega kruha. Saj veste, vaja dela mojstra. Ko boste pekli večkrat, boste dobili v roke tisti občutek, ki ga morate imeti, da bo kruh uspel tako, kot ste si ga želeli
Zadnji komentarji