Receptov za pražen krompir je ogromno. Verjetno ga kar vsak naredi malo drugače. Prepričana pa sem, da je vsaka »varianta« dobra, ker pač z praženim krompirjem ne moreš veliko zgrešiti. Sama ga pripravljam na več načinov (odvisno od dodatkov, ki mu jih dodam), danes pa bom uporabila meni najljubšega.
-
Krompir – 1, 5 kg
-
Čebulo – eno
-
Mast z ocvirki – 2- 3 žlice (lahko je tudi olje)
-
Sol
– malo peteršilja ali drobnjaka
Krompir najprej operemo in ga damo kuhati v vodo. Ko je kuhan, ga še vročega olupimo in narežemo na lističe.
Čebulo olupimo, narežemo na lističe in dodamo v že razpuščeno, a ne prevročo mast z ocvirki. Ko čebula zlato porumeni, ji dodamo narezan krompir, posolimo, dobro premešamo in posodo pokrijemo. Krompir naj se ob občasnem mešanju počasi praži. Mešajte previdno, da si ne boste naredili pireja. Pražimo ga cca 15 minut in jed je gotova. Če je krompir preveč „suh“, ga lahko malo zalijete z juho. Nazadnje ga še posujemo z sesekljanim peteršiljem in postrežemo.
Pražen krompir je odlična priloga k kuhani govedini in toplemu hrenu! Ja to pa kar kliče k nedeljskemu kosilu.
Ura je dvanajst, gremo k mizi. Pa DOBER TEK!
Dodaj odgovor