Pečene krompirjeve polovičke so že skoraj pozabljena krompirjeva jed. Že nekaj let je nisem pripravljala in hvaležna sem prijateljici, ki mi je opozorila na njo.
- krompir – sama izberem droben in pribljižno enako velik krompir, da se lažje dobro zapeče
- sol
- maščoba
- malo rožmarina – lahko ga tudi izpustite
Krompir zelo dobro operem in skrtačim z ščetko (ga nič ne lupim). Nato ga narežem na polovičke in posolim. Premešam, da se sol enakomerno porazdeli.
Pečico segrejem na cca 220 st.C.
Pekač namažem z maščobo. Moja babica je vedno to storila z domačo mastjo. To je sicer zelo okusno, a ne najbolj zdravo. Vrsto maščobe izberite sami, priporočam olivno olje.
V namaščeni pekač zložim krompirjeve polovičke, eno do druge, z prerezano stranjo navzdol. Pod nekaj polovičk dam čisto malo rožmarina, tako, da prijetno diši.
Krompir pečem cca 1 uro. Ko je hrustljavo zapečen, ga vzamem iz pečice in ga takoj postrežem.
Tako pripravljen krompir smo jedli čisto samostojno, včasih pa je babica postregla zraven še prežgano juho.
klavdias pravi
zelo preprosto, ampak čudovito dobro. jaz sem namesto rožmarina dala peteršilj.
Kuharca pravi
Hvala. Naslednjič tudi sama poizkusim z peteršiljem. Če boš imela še kakšen nasvet ali pa recept, ga bom zelo vesela. Lep dan želim in veliko užitkov pri kuhanju!