Krompirjevo testo je uporabno za izdelavo veliko različnih jedi – nekatere kuhamo, nekatere pa pečemo.
-
krompir – cc 1 kg
-
moko – cca 35 – 40 dag (pol bele, pol ostre moke)
-
maslo – 2 do 3 žlici
-
sol
-
jajce – 2 jajci
Najprej krompir operemo in ga damo kuhati. Ko je kuhan, ga stisnemo skozi stiskalnico za krompir, ali pa ga zmečkamo kako drugače. Še toplemu krompirju dodamo maslo, jajce, moko in sol. Sestavine zelo na hitro pregnetemo v gladko testo in iz njega naredimo tisto, kar želimo. Predlagam češpljeve cmoke, krompirjeve svaljke, njoke, hrenovke v krompirjevem testu, rogljičke, cmoke…
Pri izdelavi krompirjevega testa je pomebna kvaliteta krompirja. Mora biti mokast, da se bo dobro sprijel. Prav tako predlagam, da vzamete pol navadne in pol ostre moke. Lahko je tudi samo ostra moka. Pomembno je tudi, da testo kar se da hitro zgnetete, ker bo drugače postalo vedno bolj mehko, zaradi česar boste vse težje delali tisto, kar si želite. Testo bo postalo mehko in se bo držalo rok.
Dodaj odgovor