Krompir v pečici z zelenjavo lahko spečemo čisto samega, lahko pa mu dodamo veliko različne zelenjave, tudi meso. Najboljše je, da uporabite malo domišljije in upoštevate svoj okus. Pa bo vedno dobro teknilo.
Ena izmed možnosti priprave krompirja v pečici je tudi ta z pršutom, korenčkom in čebulo. Lahko pa kaj izmed tega tudi izpustite in dodate nekaj svojega.
-
Krompir – cca 1kg (to je 8 srednje debelih krompirjev)
-
Korenček – 3-4 (meni ga ni nikoli preveč)
-
Čebulo – 2 kom
– bučke – 1 – 2 kom
-
Pršut – cca 12- 15 dag (lahko pa uporabite tudi slanino)
-
Olje – cca 1 dl (oljčnega, če je mogoče)
-
Sol, poper
-
Po želji malo rožmarina
Krompir olupimo in narežemo na večje kose. Korenček ostrgamo, prepolovimo in debelejši del razpolovimo (če imate debelo korenje, ga narežemo še na več delov). Krompir in korenje solimo (ne preveč) in malo popopramo. Damo ga v pekač in prelijemo z oljem. Pečemo pri dokaj visoki temperaturi (220). Med tem časom narežemo bučke, olupimo čebulo in jo narežemo na četrtine. Oboje dodamo v pekač približno takrat, ko krompir in korenje pričneta dobivati na barvi. Dobro premešamo. Zdaj samo še narežemo pršut (na manjše komade) in ga skupaj z rožmarinom (cca 15 minut pred koncem pečenja) potresemo po zelenjavi v pekaču. Dobro premešamo in do konca spečemo. Na mizo damo še vroče.
Tako pripravljena jed bo odlična tako kot glavna jed z solato, ali pa kot priloga k mesnim jedem. V tem primeru pršut izpustimo.
Že spet komaj požiram slino…Pa DOBER TEK.
Dodaj odgovor