Krompir v oblicah je verjetna ena izmed najbolj preprostih načinov priprave krompirja. Moja babica, pa ga je večkrat pripravila kot nadomestek za kruh.
-
krompir – takšen, ki se ne razkuha – pribljižno enako velik (meni je všeč srednje velik)
-
sol
-
voda
Krompir je zelo dobro oprala, pravzaprav ga očistila z ščetko. Očiščenega je razpolovila in ga dala kuhat v slano vodo.
Krompir je zalila s toliko vode, da je bil dobro pokrit. Pokrila je tudi posodo in kuhala na zmerni temperaturi. Kuhala ga je cca 20 minut do pol ure (krompir se ni smel razkuhati). Čas kuhanja je bil odvisen od sorte in debeline krompirja.
Kuhan krompir je odstavila, pustila še malo pokritega, nato mu je odlila vodo in ga predevala v servirno skledo. Še vročega je dala na mizo.
Tako kuhan krompir si je vsak sproti lupil sam. Zraven je največkrat ponudila kislo juho, ali pa solato iz črne redkvice, ki jo je prej posolila in pokapljala z domačim bučnim oljem. Odličen je bil tudi z čebulo, ki jo je tudi pokapljala z domačim bučnim oljem in ji dodala malo domače skute. No, teh jedi je bilo še kar nekaj.
Nekati krompir pred kuhanjem ne režejo, ampak skuhajo celega. Stvar odločitve. K tako kuhanemu krompirju lahko ponudimo tudi zeliščno skuto, kajmak, kislo mleko, maslo, odličen je tudi zraven solate iz kislega zelja.
Dodaj odgovor