Kostanj z brstičnim ohrovtom je na prvi pogled, malo nenavadna jed, vendar, zelo zanimivega okusa in vredna poizkusa. Pri nas se na tak način pripravlja bolj redko, a nekateri so nad njim prav navdušeni. Vredno je vsaj poizkusiti. Ne vem, če vam bo kombinacija okusov všeč, vem pa, da boste jedli zelo zdravo.
Za pripravo te jedi potrebujem (4 osebe):
- pečeni kostanj -cca 3oo g
- brstični ohrovt – 500 g
- maslo – dobri 2 žlici
- vodo – cca 1 ½ skodelice
- sladkor 2 žlici
- balzamični kis – po okusu
Kostanj spečem kar v pečici. Lepo ga križno narežem in ko je pečen, ga ohladim in lepo olupim. Pazim, da se mi čim manj kostanja razdrobi. Ohrovt dobro operem, očistim in kocen ohrovta križno narežem. Velike glavice prerežem na polovičke. Maslo razpustim, dodam ohrovt in kostanj. Premešam in zalijem z vodo. Vode naj bo toliko, da bo dno posode pokrito. Vse skupaj ob stalnem mešanju kuham cca ½ minute. Nato posodo pokrijem in na srednji temperaturi kuham cca 12 – 15 minut. Poizkusim ohrovt in če še ni kuhan, ga še malo zalijem in kuham do mehkega. Večkrat premešam. Ko je ohrovt kuhan (voda mora vsa povreti), jed potresem z sladkorjem, premešam in polijem z balzamičnim kisom. Kuham na malem ognju tako dolgo, da so kostanji in ohrovt lepo glazirani, to se pravi, da tu in tam dobijo malo rjave barve. Paziti morate, da se vam jed ne zažge. Tako pripravljeni kostanj z brstičnim ohrovtom takoj postrežem. Zraven se odlično poda kozarček vina in dobra družba. Pa dober tek.
Nasvet: Svetujem, da pustite nabrani kostanj „počivati“ dva do tri dni, preden ga pripravljate. Lahko ga nasujete v gajbice in shranite nekam na temno. Takšen bo veliko bolj okusen. A ne odlašajte predolgo, kajti kar kmalu se lahko zgodi, da bodo kostanj napadli črvi in adijo čudovite kostanjeve jedi.
Zadnji komentarji