Mogoče je tudi pri vas čas, da ponovno počistite hladilnik in porabite vso raznoliko zelenjavo, ki jo premorete. Saj se dogaja tudi vam, da ostane malo tega, pa malo onega? Nikar tega ne zavrzite (razen, če je že kaj pokvarjenega), ampak skuhajte eno lahko, hitro pripravljeno in kar se da poceni jed. Taki sestavljenki lahko rečemo zelenjavna enolončnica.
Za 4 osebe približno potrebujemo:
(nikar se ne obremenjujte s tem, če nimate tega ali onega od napisanih sestavin, dajte tisto kar imate).
-
Krompir – 1- 2 gomolja
-
Paradižnik – (olupljen)
-
Kolerabo – 2 mali
-
Korenček – 1 ali 2
-
Čebulo – 1 glavo
-
Paradižnikov sok – cca 2 dl
-
Vode – cca 1,2 l (jaz dodam zelenjavno kocko, vi pa se sami odločite)
-
Olje – ½ dl (lahko katera druga maščoba)
-
Moko – cca 1 žlica
-
Mleta paprika – 1 žlica
-
Sesekljani peteršilj
-
Sol.
Korenček, krompir, papriko in kolerabo dobro očistite in narežimo na kockice. Vso zelenjavo damo v lonec in zalijemo z vodo ali juho. Premešamo, solimo in kuhamo, dokler se zelenjava ne zmehča (pa ne preveč). Če ste zelenjavo zalili z juho, potem bodite previdni pri soli.
Med tem časom segreti maščobi dodamo nasekljano čebulo, premešajte, takoj zatem dodamo moko in vse skupaj malo popražimo. Posodo odstavimo z ognja, dodamo mleto papriko, premešamo in malo zalijemo z mrzlo vodo. Malo pokuhamo in tako pripravljeno prežganje vlijemo k kuhani zelenjavi. Dobro premešamo, dodamo narezani paradižnik, paradižnikov sok, peteršilj in po potrebi še začinimo. Malo pokuhajte in postrezite.
Zelenjavno juho lahko postrežete tudi z na maslu popraženimi kruhovimi kockami. Bo bolj nasitno. DOBER TEK!
P.s.: Nikar ne „jamrite“, če kaj od tega nimate, rajši dodajte tisto, kar imate.
Zadnji komentarji