To preprosto jed so kuhale že naše babice in do sedaj se je kar nekam izgubila. Poizkusimo priklicati nazaj mladost, če druga ne, pa vsaj spomine in si skuhajmo mlečni močnik.
Res je bilo lepo.
Za 4 osebe potrebujemo približno:
-
Mleko – 1 – 1,2 l mleka ( v krizi lahko malo mleka zamenjate z vodo)
-
Moko – cca 15 dag
-
Jajce – 1kom
-
Sol
-
Sladkor – malo
-
Kisla smetana
Mleko solimo in zavremo. Medtem časom damo v skledo moko, na sredini naredimo malo jamico in dodamo jajce. Jajce pričnete mešati z moko. Najprej z vilico, ko pa masa ni več zelo mokra, se pa zmesi lotimo z rokami. Maso čim bolj razdrobimo med prsti in dlanmi, tako da dobimo male zasukančke. Verjetno zdaj mleko že vre, tako da lahko te zasukančke zakuhate v vrelo mleko. Večkrat premešamo in kuhamo še cca 10 min na majhnem ognju. Jed lahko na koncu malo osladkamo, lahko pa ji dodamo samo malo kisle smetane. Oboje je dobro. Če je močnik pregosti, mu lahko dodamo malo mleka. To jed imajo tudi otroci radi. Pa DOBER TEK.
P.s.:
To preprosto jed smo kot otroci večkrat jedli za večerjo, obvezno pa v času posta.
Dodaj odgovor pravi
mmmm, dober recept, smo vse pomazali 🙂