Krepka krompirjeva juha je še ena izmed juh, ki jo lahko pripravljamo skozi celo leto. Meni osebno taka juha odgovarja bolj takrat, ko ni preveč vroče, čeprav jo z užitkom „zmažem“ kadar koli. Juha je za pripravo zelo enostavna, dokaj hitro pripravljena in cenovno zelo sprejemljiva. Da je odličnega okusa pa tako ali tako ni nobenega dvoma. Se boste prepričali, da je tako?
In še se boste, potem potrebujete približno za 4 osebe:
-
Krompir – cca ½ kg (to je cca 4 srednje krompirje)
-
Rumeno kolerabo – 3 velike
-
Por – 1 (beli del)
-
Čebulo – naj bo velika
-
Maslo – cca 30 g (to je cca 3 žlice)
-
Moko – 2 žlici
-
Zelenjavno juho – cca 1 l (lahko iz kocke)
-
Sol, poper
-
Šopek peteršilja
-
Muškatni orešček –malo (naribanega)
-
Kisla smetana – 1 – 2 žlici
-
Hrenovke – 2 para (ali kakih drugih klobas)
Kolerabo in krompir operemo, olupimo in narežemo na kocke. Oboje damo kuhati v toliko vrele vode, da voda prekrije oboje. Ko je zelenjava kuhana, vse skupaj pretlačimo. Zalijemo z zelenjavno juho, dobro premešamo.
Do takrat, da bo juha zavrela, razpustimo maslo, dodamo sesekljano čebulo in na kolobarje narezan por. Malo popražimo in potresemo z moko. Dobro premešamo in vse skupaj dodamo juhi. Premešamo, dodamo še sol, poper in muškatni orešček. Dodamo še na kolobarje narezane hrenovke, dobro premešamo in kuhamo še kakšno minuto. Ko juhi zadamo še zadnji udarec z kislo smetano, je juha gotova. Takoj na mizo z njo. Pa DOBER TEK!
Taka krepka krompirjeva juha je lahko čisto samostojen obrok, se mi zdi kar škoda uničiti okusa še s čim drugim. No, vi pa kar po svoje….
Dodaj odgovor