Vampi po tržaško so odlična enolončnica, katero lahko pripravljamo tako kot poleti, tako po zimi. Sama jih pripravljam v malo večjih količinah in jih potem nekaj zamrznem.
Za pripravo potrebujem (za 6 oseb):
– Kuhane vampe – cca 1 kg (sama kupim že kuhane in narezane vampe)
– Slanino – cca 70 g
– Čebulo – 1 veliko
– Česen – 3 stroke
– Paradižnikovo mezgo – cca 20 g
– Ostro papriko v prahu – 1 žlička
– Drobtine – cca 40 g
– Juha za zalivanje – cca 7 dl (lahko je narejena iz kocke)
– Belo vino – cca 0,5 – 0,7 dl (lahko pa ga namestimo z limonovim sokom)
– Olje – cca 40 g
– Parmezan – cca 50 g
– Peteršilj – šopek
– Lovorjev list
Najprej segrejem olje, dodam na male kockice narezano slanino in jo malo popražim. Dodam sesekljano čebulo.
Ko postane svetlo rumena, dodam sesekljan česen. Ob stalnem mešanju takoj dodam še papriko v prahu, drobtine, paradižnikovo mezgo in lovorjev list.
Vse skupaj malo popražim in nazadnje dodam še vampe. Med mešanjem dolijem toliko juhe, da dobim precej gosto jed.
Vse skupaj še kuham cca 20 minut in po potrebi zalivam z vročo juho. Nazadnje prilijem še vino, malo pokuham in jed odstavim. Takoj dodam še sesekljan peteršilj.
Vampi po tržaško so samostojna jed, ki jo postrežem v globokih krožnikih. Na mizo postavim še posodico z naribanim parmezanom, ki si ga vsak postreže sam.
K tej jedi se odlično poda tudi dober domač kruh. Pa DOBER TEK ŽELIM!
Zadnji komentarji