Svinjska obara je preprosta enolončnica, za katero ne potrebujemo ravno najlepših delov svinjskega mesa.
Za pripravo svinjske obare (za 4 ljudi) potrebujem:
-
svinjsko meso – cca 60 dag (ne preveč mastno – oziroma po okusu)
-
voda – 1 ½ l (lahko tudi juha iz kocke)
-
korenček – 2 srednje velika
-
zeleno – 1 droben gomolj
-
peteršiljevo korenino – srednje veliko korenino
-
cvetačo – polovica manjše cvetače
-
krompir – 1 gomolj
-
olje – cca 4 žlice
-
česen – 3 stroke
-
moko – 3 žlice
-
lovorjev list – 1 – 2 lista
-
limonina lupinica
-
majaron (po želji)
-
belo vino (ali domači kis)
-
sol, poper
-
kisla smetana – 1-2 žlici
Svinjsko obaro pripravljam na enak način, kot telečjo, le meso vzamem svinjsko, običajno pleča ali vratovino. Meso operem, osušim in narežem na manjše kose. Vso zelenjavo očistim in operem. Korenček, zeleno, krompir in peteršiljevo korenino narežem na kocke, cvetačo razdelim na manjše cvetke.
Narezano meso in zelenjavo dam kuhati v hladno vodo in solim. To pustim počasi vreti cca pol ure.
Med tem naredim prežganje. Na olju najprej malo popražim moko, dodam sesekljano čebulo. Malo še popražim, dodam še sesekljan česen. Takoj, ko česen zadiši, zalijem z malo vode. Gladko razmešam in vlijem v obaro. Dodam še lovorjev list, limonino lupinico, majaron in malo popra. Premešam in na malem ognju kuham do mehkega.
Tik preden postrežem, obaro oplemenitim še z belim vinom in žlico kisle smetane. Zraven običajno postrežem ajdove žgance ali pa široke rezance. Pa DOBER TEK.
Nasvet: Če katero od naštetih zelenjav nimate, jo zamenjajte s katero drugo, ali pa jo enostavno izpustite.
Mitja Rode pravi
Super!