Slivova marmelada z malo sladkorja je marmelada, skuhana iz zelo, zelo zrelih sliv, katere so običajno zelo slatke.
Za nekaj več marmelade potrebujem:
- slive – cca 10 kg – zelo zrelih slive
- sladkor – cca 1 kg
- cimet – cca 2g
- limonino lupinico dveh limon
Slive operem, prepolovim, odvzamem koščico in jih dam kuhat v dve večji posodi. Kuham jih na zelo nizki temperaturi. Ko se dodabra razkuhajo in spremenijo v kašo, dodam še sladkor, cimet in limonino lupinico. Dobro premešam, še malo pokuham, da se sladkor lepo razpusti in okusi premešajo. Ko je marmelada dovolj gosta, jo nadevam v ogrete kozarce – do roba. Kozarce dobro zaprem in pogrnem z odejo, tako, da se kozarci lepo počasi ohladijo. Tako pripravljeno marmelado lahko jemo namazano na kruh, odlična je tudi z palačinkami in raznimi palačinkami. Verjemite, da je veliko bolj okusna in zdrava, kot tista, ki jo lahko kupite.
P.s.: Verjetno ste opazili, da sem porabila zelo malo sladkorja: 10 dag/kg. To je dokaj malo in pride v poštev, če so slive res zelo zrele. Sicer pa si lahko svojo marmelado sladkate, tako kot vam odgovarja, a vendar pazite: če slive niso dovolj zrele in marmelade ne boste dovolj sladkali, obstaja možnost, se vam bo marmelada veliko prej pokvarila.
Dodaj odgovor